Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 12:13 - Големият телевизор те гледа
Автор: patzolino Категория: Технологии   
Прочетен: 1566 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.12.2013 12:15


ИЗТОЧНИК: www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2013/12/06/2197738_golemiiat_televizor_te_gleda/



Мотаете се вкъщи. Приготвяте вечеря, а телевизорът работи във фонов режим. Пуснали сте пердетата. Телефонът е с изключен звук. Наслаждавате се на свободното време и на личното си пространство. Всичко това е чудесно, но само до момента, когато разберете, че уединението ви е измамно. Твърде възможно е няколко анонимни служители на корпорация или правителствена служба, намиращи се на десетки хиляди километри, да споделят с вас домашната ви идилия. И то при положение че дори не сте "оперативно интересни".

Оказва се, че начините недоброжелатели да "влязат" в дома ви в епохата на интернет и свързаните устройства стават все по-разнообразни. От много време насам се говори как хакери могат дистанционно да активират камерите и микрофоните на вашите мобилни устройства  - смартфони, лаптопи и други. Тази хипотеза е в основата на не един и два антиутопични филма. Миналата седмица обаче стана ясно, че дори телевизорите, които доскоро се смятаха за най-безобидни в това отношение, вече са активни участници в разбиването на илюзията, че "моят дом е моята крепост".

Не само умен, но и бъбрив

Преди около месец британският ИТ специалист Джейсън Хънтли решава да си закупи "умен" телевизор с марка LG, превръщайки се в един от милионите хора по света, които се сдобиват с подобно устройство през последните месеци. Малко по-късно обаче радостта му е отчасти помрачена. Хънтли случайно разбира, че умната машина го шпионира, изпращайки непрекъснат поток от информация към сървърите на производителя за това кои канали е гледал и гледа в момента. Но това не е всичко – телевизорът събира и данни за съдържанието на свързаните с него устройства като външни харддискове и USB памети.

Цялата тази информация може да се използва с най-различни цели. Особено ако се комбинира и с данни за онлайн поведението на въпросния потребител. В конкретния случай Хънтли забелязва, че умният телевизор започва да го бомбардира с персонализирани рекламни послания, което е донякъде очаквано, защото се случва ежедневно в интернет пространството.

Малко по-късно подразненият потребител открива, че в менюто на телевизора има включена по подразбиране опция за изпращането на всичката тази информация към сървърите на LG, пише той в своя блог. Хънтли я изключва… и потокът на данни продължава да тече към LG. Единствената разлика е, че в него е посочено, че опцията е изключена.

"Личните данни на потребителите са главен приоритет за LG Electronics и приемаме много сериозно възникналата ситуация", коментираха от компанията в отговор на публикацията на Хънтли. "Разглеждаме сигналите относно конкретни случаи, при които информация за зрителските навици на наши потребители се споделя без тяхното съгласие. LG предлага много различни модели телевизори, които имат разнообразни възможности на различните пазари, затова молим нашите клиенти за търпение", казват от компанията. В директен отговор на Хънтли от британския офис на корейския гигант пък му казват, че след като е приел условията за ползване, най-добре да се обърне към търговеца, от който е закупил стоката.

Виждам те!

Докато казусът с нерегламентираните потоци от информация, свързана със зрителските навици на потребителите на умни телевизори на LG, се изяснява, започнаха да изплуват на повърхността и други притеснителни факти, свързани с подобни стряскащи практики. Кърт Стамбергер е ИТ експерт, който работи за Mocana - компанията, която се занимава с разработване на решения за сигурност в мрежата. Той коментира пред Independent Online (интернет портал на южноафриканската медийна група Independent Newspapers), че наскоро неговата компания е била наета от производител на телевизори, за да направи "тестове за проникване" в тези устройства.

"Ние не просто успяхме да открием какво гледат и са гледали потребителите", разказва той. "Успяхме да инсталираме софтуер за следене, който може да активира камерата на моделите, които имат такава, и да гледаме през нея. При това дори без да задействаме малката диодна светлина, която служи за индикатор за включена камера", разкрива експертът. Според него е било съвсем логично да пробват именно нещо подобно, защото по думите му "хората, които работят в ИТ сферата, често залепят камерите на своите компютри с черно тиксо, което махат, когато ги използват, защото хакването им е ежедневие".

Стамбергер предупреждава, че атаката, която са симулирали, всъщност е "плашещо лесна" за реализиране и може да предостави на недоброжелатели възможност да наблюдават нищо неподозиращи потребители в техните домове.

Пич, къде ми е портфейлът?

Възможността да попаднете на видеоклип в интернет, в който сте главен герои на фона на своя хол или спалня, е достатъчно притеснителна, но липсата на адекватна защита на "умните устройства" може да представлява опасност и за финансовото ви здраве. По-рано тази година малтийският специалист по ИТ сигурност Луиджи Ауриема демонстрира рисковете, които умните телевизори крият, показвайки как да се проникне в няколко модела на Samsung. Веднъж осъществил връзка, хакерът има достъп не само до зрителската информация за каналите и предаванията, които са наблюдавани, но и да включва и изключва устройството дистанционно. Най-притеснително е обаче, че с правилния софтуер и мотивация хакерът, който е превзел източника на забавление във вашия хол, може да получи и информация за данните на вашата кредитна карта, които сте използвали, за да си платите за видеосъдържание, филм или определени приложения.

Разбира се, отговорът на Samsung не закъсня. От компанията твърдят, че телевизорите й са достатъчно сигурни, открили са "пропуска" в защитата и ще го поправят в рамките на седмици. Това обаче са само два конкретни случая, които по един или друг начин придобиват публичност. Въпросът е колко други има, които ще останат известни само на малки групи "посветени"?




Още по темата: endthelie.com/2013/12/07/fbi-able-to-secretly-turn-on-laptop-cameras-without-triggering-indicator-light-for-several-years/#axzz2mvKtQbbH



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patzolino
Категория: Политика
Прочетен: 486132
Постинги: 156
Коментари: 261
Гласове: 355
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031