Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 14:43 - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове ударена от румънски прокурори
Автор: patzolino Категория: Политика   
Прочетен: 1141 Коментари: 0 Гласове:
0



ИЗТОЧНИК: bivol.bg/fibank-apia.html

Днес (5/10/15) румънската антикорупционна прокуратура DNA, подпомогната от OLAF и румънското разузнаване e обискирала офиси на румънската агенция APIA и е арестувала бивши шефове на агенцията, която се занимава с разплащанията в земеделието. Спецпрокурорите търсят как и къде са изчезнали 26 млн. евро от европейската програма за хранителни помощи за най-нуждаещите се. Парите са взети от българска фирма, която изчезва без да достави олио и брашно за бедните в Румъния. Разследване се води и в България, където обаче стои на трупчета, защото следите водят към „свещената крава“ на властта – ПИБ.  Журналистите от Биволъ и румънския партньор Rice Project проведоха многомесечно разследване, което категорично доказва свързаност на мошениците; откраднали европарите и собствениците на банката – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

СДЕЛКАТА

Сделка от програмата за хранителни помощи за нуждаещи се е приключила зле за Румъния, след като държавна агенция сключва два договора с българска фирма. През 2012 г. румънската Агенция за плащания и интервенция в земеделието възлага няколко поръчки на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД, регистрирана в София, България.

Според първия договор на стойност близо 20 милиона евро, румънската държавна агенция трябвало да получи олио от българската компания.

Вторият договор е за замяна на брашно с ечемик. Сделката е на стойност над 6 милиона евро, но българите взели парите и ечемика, и така и не доставили брашното.

Сега румънската държавна агенция се опитва да си върне парите чрез банковите гаранции, които българската фирма е представила заедно с кандидатурата си. Гарантираната сума е в размер на 31.5 милиона евро.

Въпреки това възниква ново препятствие.

Българската Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е издала банковите гаранции, отказва да плати казвайки, че румънската агенция е извършила плащания към банкова сметка различна от тази, която е била договорена. Българска банка твърди, че държавната агенция не е превела парите в сметката, която компанията е открила в ПИБ, а някъде другаде.

Проектът RISE Project и Биволъ установиха че тези пари са отишли в сметка в Кипър.
...

Цялата статия прочетете тук: bivol.bg/fibank-apia.html

Не я качвам в нейната цялост, защото има много много снимки и доказателства на екипа на Биволъ, затова най-добре да се видят на техния сайт.
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patzolino
Категория: Политика
Прочетен: 486153
Постинги: 156
Коментари: 261
Гласове: 355
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031