Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 15:29 - Волен Сидеров и политическият морал на новата тройна коалиция
Автор: patzolino Категория: Политика   
Прочетен: 3289 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ИЗТОЧНИК: www.svobodata.com/page.php


Едвин Сугарев

imageСлед огромния по мащабите си скандал с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, новата тройна коалиция по особено убедителен начин доказа, че всички приказки за грешки, прошки и катарзиси са само прах в очите на наивниците – като назначи лидера на Атака Волен Сидеров за шеф на Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. 

Ако трябва да бъдем честни, този скандал е дори по-остър и мащабен от предишния. Все пак България е парламентарна република – и най-малкото от народните избраници се очаква, че ще демонстрират нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт – и ще бъдат пазители на честта и морала на нацията. Специалният орган в законодателната власт, в чиито прерогативи попадат борбата с корупцията по високите етажи във властта, както и честта и морала на народните избраници, е именно тази комисия, която днес се намира в ръцете на... Волен Сидеров.

Това е повече от парадоксално. Това е налудно – точно както е налуден въпросният председател на комисията.

Пита се за каква чест и морал може да отговаря той, който след като – когато беше отстранен от в. “Демокрация”, отмъкна протокола от заседанието на Издателския синдикат, на който бе гласувано неговото отстраняване, и го продаде на Петьо Блъсков. И който месеци по-късно цъфна в едно лъскаво списание – чисто гол, с вестник “Демокрация” над срамните си части – и с хубавото краче на Капка, обуто в червен чепик с висок ток, стъпило върху вестника.

Каква чест и морал от човек, който крещи като хамалин на бременни журналистки и налита на репортерите по коридорите; който предизвиква колегите си със заплахи като “Ще ти смразя усмивката, мангал мръсен!”; който е способен да накара свой депутат да лъжесвидетелства, за да се прикрие престъпно деяние на шофьора му – какъвто беше случая с инцидента  на 7 април 2006 г. на магистрала „Тракия“; който буйнства пиян в самолет на “Луфтханза”, обиждайки стюардеси и полицейски служителки.

Отвъд очевидното разминаване между поста, който заема, и моралния статус, който демонстрира, има и един друг въпрос, който остава без отговор: как човек, срещу когото е водено дело за изнудване, може да оглави парламентарна комисия, която отговаря за борба с корупцията?

Случаят е широко известен – и от разследването на в. “168 часа”, кщоето можете да прочетете тук: http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=623240 ; и от публикацията в “Биволъ”, която извади наяве факта, че името му фигурира в регистрите на Софийския районен съд от 1984 г. като подсъдим за изнудване, факсдимиле от които можете да видите тук: https://www.bivol.bg/siderov-podsadim.html ; и от публичното изявление на ген. Атанас Атанасов, който разказа за това дело на пресконференция на ДСБ, за която можете да прочетете в следната публикация: http://www.glasove.com/kostov-i-siderov-otnovo-podeha-voynata-za-kontrol-vurhu-klasifitsiranata-informatsiya-9621 .

Става дума за това, че през 1984 г. Волен Сидеров е изнудвал частника-фотограф Димитър Казаков за 1000 лв., при което потърпевшия се е оплакал в милицията. Заведено е дело, при което разследващите съветват Казаков да плати с белязани пари – и арествут Сидеров в момента на получаването на сумата. Протоколът от обвинителното заключение на Димитровско Районно управление в София е категоричен: става дума за престъпно деяние, наказуемо по чл. 264, който гласи следното: “ Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага чрез сила или заплашване принуди някого да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му и с това причини нему или на другиго имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд.”

Сидеров признава деянието по време на разследването, което дава основание то да бъде приключено с мнение за започване на съдебно дело. В цялата документация  по случая обаче има две доста съмнителни обстоятелства: първото е, че всички документи се водят с гриф “строго секретно” – и второто е, че няма данни Сидеров да е излежал ефективно полагащото му се наказание – лишаване от свобода до три години. Вероятно – ако е имало изобщо съдебно дело, то е приключило с условна присъда, който според действащото тогава законодателство дава възможност за изчистване на съдебното досие след изтичане на определен срок.

Има обаче и друга версия – и тя не е за пренебрегване. Точно такива ситуации са използвани от органите на МВР, за да си набавят агенти сред криминалния контингент. Поставени веднъж под зависимост, те са били използвани като действащи под прикритие – най-често без тяхната агентурна принадлежност да бъде вписвана в регистрите – в качеството им на тъй наречените “доверени лица”. Често пъти от техните услуги са се ползвали и различните структури на ДС – отново без да ги регистрират като свои агенти. Поради което този казус, при който имаме консумирано и установено от органите на тогавашното МВР престъпление, но нямаме данни за наказание, предполага евентуална зависимост, която спокойно може да бъде използвана и с днешна дата.

Дори и без това обстоятелство обаче случаят е достатъчно скандален. Според председателят на НС Михаил Миков гласуването на Волен Сидеров като шеф на Парламентарната комисия  за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика било “една друга отговорност на г-н Сидеров и той тепърва ще трябва да докаже, че ще може да се справи с нея”. Като какъв да се докаже?! Като съден за изнудване или като говорител на “Мултигруп” и “Овергаз” – откъдето започват сериозните му връзки с олигарсите?

Сидеров като борец с корупцията и като емблема на парламентарната етика и морал? Извинете, но това е нонсенс. Нещо по-лошо – това е позор за България. Позор от такъв мащаб, че дори основният попечител на Сергей Станишев – председателят на парламентарната група на ПЕС Ханес Свобода – не можа да го преглътне. И написа в своя блог съвсем недвусмислено: “За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство на малцинството назначи за главен борец с корупцията един олигарх... Също така не мога да разбера защо шефът на дясно-екстремистката партия "Атака" беше избран за председател на комисията за борба с корупцията в парламента.”
Гласувай:
4
11. forest - Подкрепям Ви на 100%
25.06.2013 15:49
Мое мнение--назначаването на Пеевски в никакъв случай не е грешка. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.Защо--Грешка е нещо , направено по невнимание и пр. НО , НО ---това бе добре обмислен ,подъл ход , реализиран с хладнокръвие и наглост. Само че не мина , бяха разобличени..За Сидеров --почти същото...ПОЗОР ЗА 42 НС....Лек ден
цитирай
2. chen - Аз също подкрепям
25.06.2013 16:06
Най-наглото от всичко е, че не обръщат внимание на протестиращите, а лудия Волен дори ги обижда и ходи да се саморазправя с хората. Много спешно трябва да се вземат мерки. Тия ще ни довършат.
цитирай
3. patzolino - До #1
25.06.2013 16:20
Съгласен - в никакъв случай не може да става дума за грешка. Грешки правят първолаците, а СерГея е в политиката повече от 10 год. и има един премиерски пост зад гърба си. Всичко това беше абсолютно УМИШЛЕНО. Според мен, докато протестите са мирни, файда няма да има. Трябва да се премине към гражданско неподчинение, докато се изринат ония боклуци от парламента.
цитирай
4. tomcat2 - СИДЕРОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГФАРСКИ ...
25.06.2013 18:47
СИДЕРОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГФАРСКИ ПАТРИОТ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ,САМО ПРЕДАТЕВЛИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕГО ЗАЩОТО ГОВОРИ САМАТА ИСТИНА!
цитирай
5. zaw12929 - Съгласен - в никакъв случай не може ...
01.08.2013 18:41
patzolino написа:
Съгласен - в никакъв случай не може да става дума за грешка. Грешки правят първолаците, а СерГея е в политиката повече от 10 год. и има един премиерски пост зад гърба си. Всичко това беше абсолютно УМИШЛЕНО. Според мен, докато протестите са мирни, файда няма да има. Трябва да се премине към гражданско неподчинение, докато се изринат ония боклуци от парламента.НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШЕТО МНЕНИЕ, ПЕЕВСКИ НЕ Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА ПРЕСТЪПНИК ПО СЪОТВЕТНИЯ РЕД И АКО ТОЙ СИ ПОТЪРСИ ПРАВАТА ПРЕД СЪДА, ВИЕ ЩЕ ТЪРПИТЕ ВРЕДИ
НАЙ ДОБРЕ Е ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАМЕ ОТ ОЦЕНКИ, ЗАЩОТО НЕ СМЕ В СОЦА И ДА СИ БОГАТ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- А ВИЕ ГО ОСЪДИХТЕ...
цитирай
6. zaw12929 - Съгласен - в никакъв случай не може ...
01.08.2013 18:42
patzolino написа:
Съгласен - в никакъв случай не може да става дума за грешка. Грешки правят първолаците, а СерГея е в политиката повече от 10 год. и има един премиерски пост зад гърба си. Всичко това беше абсолютно УМИШЛЕНО. Според мен, докато протестите са мирни, файда няма да има. Трябва да се премине към гражданско неподчинение, докато се изринат ония боклуци от парламента.НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШЕТО МНЕНИЕ, ПЕЕВСКИ НЕ Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА ПРЕСТЪПНИК ПО СЪОТВЕТНИЯ РЕД И АКО ТОЙ СИ ПОТЪРСИ ПРАВАТА ПРЕД СЪДА, ВИЕ ЩЕ ТЪРПИТЕ ВРЕДИ
НАЙ ДОБРЕ Е ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАМЕ ОТ ОЦЕНКИ, ЗАЩОТО НЕ СМЕ В СОЦА И ДА СИ БОГАТ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- А ВИЕ ГО ОСЪДИХТЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patzolino
Категория: Политика
Прочетен: 379244
Постинги: 156
Коментари: 260
Гласове: 355
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31