Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2012 10:20 - Защо данък върху лихвите не е добра идея
Автор: patzolino Категория: Политика   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.10.2012 10:20


ИЗТОЧНИК: www.moitepari.bg/Spravochnik/content.aspx

Иван Стойков, старши анализатор „Потребителски финанси”от www.moitepari.bg

Без да омаловажавам смисъла на този данък мога да кажа само, че той би бил работещ при други условия и в друго време. Тези други условия са по-високи доходи на населението, работеща икономика, ръст на БВП, инвестиции, ниска инфлация, ниска безработица и т.н. Въобще трябва да са налице фактори, които елиминират или поне намаляват неопределеността за бъдещето. Именно тази неопределеност и несигурност, а не дохода, в момента тласка голяма част от населението да „спестява”. Това, почти сигурно, са тези 75% от депозантите с депозити до 1000 лв. и върху които по всяка вероятност ще падне тежестта от този налог.

Както виждаме всеки месец, въпреки силното падане на лихвите по депозити, спестяванията се увеличават. Това е ясен знак, че за голяма част от хората депозитът е по-скоро начин за неутрализиране на инфлацията и осигуровка за евентуални бъдещи неблагоприятни стечения на обстоятелствата. Макар, че лихвата от депозита технически се разглежда като доход, тя на практика е нещо съвсем друго и дребните спестители едва ли влагат идеята за печалба депозирайки. Ако, пък, идеята е по този начин да се влеят пари в обръщението и така да се съживи потреблението, това също едва ли би се реализирало точно по причините описани по-горе. Потреблението е слабо, защото бъдещето е несигурно и свободните пари се спестяват в банките.

Тезата, че с този данък ще се постигне справедливост спрямо облагането на по-бедните и по-богатите, а не се преследва толкова фискален ефект, по мое мнение звучи неубедително. Принципно подобна справедливост можеше да се постигне във всеки един момент, при съставянето на който и да е бюджет от предишните, но не се направи. С въвеждането на данъка на теория ще се постигне справедливост в облагането, но без това да има значимо положително отражение за фиска.

Данъкът може да предизвика социално напрежение и недоволство. В условия на финансова криза и растеж на икономиката близък до нулата, да се прилага нов данък е доста крайна мярка. Вярно е, че за малките депозити налогът ще е неусетим, но не в това е въпросът. Въпросът е в самия данък, като мярка, с която се цели нещо. Просто в условията, в които се намира икономиката ни, нов данък не би работил, още повече ако той е върху спестяванията и дори би предизвикал отрицателни ефекти. Аргументи за това могат да бъдат дадени много.

Дори целта на данъка да е да се попълни бюджета, макар че това не се изтъква като мотив за въвеждането му, тя пак би се постигнала с известни уговорки. Само за година лихвите по депозити са паднали с поне 10% и тенденцията е устойчива. Те и занапред ще падат, с което планираната сума в бюджета като постъпления също ще намалява. Въвеждането на данъка почти сигурно ще предизвика изтегляне на депозити, а това допълнително ще влоши очакванията за приходи под формата на данъци върху лихви. Тогава ще имаме още един данък, с който ще е постигната неясна цел.



Тагове:   данък,   лихва,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patzolino
Категория: Политика
Прочетен: 486168
Постинги: 156
Коментари: 261
Гласове: 355
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031