Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 12:28 - Българите като почитатели на банките. Или като овце
Автор: patzolino Категория: Политика   
Прочетен: 1963 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ИЗТОЧНИК: http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=25979566


Една снимка, която се разпространява из Фейсбук страниците на „Окупирай”, „Анонимус” и др. по света, показва млада жена, която държи малък, изписан от самата нея лозунг.

image

Надписът гласи: „Аз платих 125 869 долара за къща, която сега струва 91 000, но банката си я взима, защото аз й дължа още 355 692 долара (за къща струваща 91 000 долара). Наистина ли??? Аз съм от 99-те процента”.

Нейният случай конкретизира част от идеята, която изкара хора да окупират улици и площади – банките предизвикаха финансовата криза в света с политиката си именно в сферата на жилищните кредити. След това кризата обезцени имотите, а правителствата спасяваха банките с парите на данъкоплатците.

Ощетени бяха хората теглили кредит, а банките и финансовите институции продължават със спекулации, раздават си огромни премии и заплати, и дирижират живота на 99% от хората.

Под тази снимка в страниците на Фейсбук на английски има множество коментари на солидарност, на протест срещу банките и т. н. „Наистина е обезсърчаващо, че бизнесът прави бизнес като компютър, а не като човешки същества” – пише например някоя си Дженифър от Тексас.

„И това ли е смисълът на нашия живот – да даваме пари на банките?” – пише германката Халтруд от Атина. „Съжалявам”, пише някой си Алекс от Ричмънд. „Сатаната действа чрез банките”, пише някоя си Анджи. И т. н., и т. н. В произволно избрани 10-20 коментара в страниците на английски, преобладават такива мнения.

В e-vestnik пуснахме снимката в страницата ни във Фейсбук. И отдолу заваляха коментари…

„Не виждам нищо нередно в цялата работа. Взела е кредит, трябва да го върне”, пише някой си наш Димитър. „Дамата не разбира смисъла на договора. Когато си поел ангажимент да платиш 500 000 долара за нещо, фактът, че цената му е спаднала е абсолютно ирелевантен… Като е недоволна, да мисли следващия път”, пише някой си Стоян.

„Някой да й е слагал пистолет до главата да купува при такива условия?”, пише някой си наш Илиян (същия коментар се повтаря и от други по-нататък). „Сигурно има и студентски заем”, пише подигравателно за жената от снимката някой си наш Иван. „Невежеството може да струва скъпо”, пише Асен.

„Това беше твой избор. Тези въпроси от картончето се задават преди сключване на договор с банката..” пише някоя си Петя. „С тоя поглед на професионална жертва, направо да се беше обесила каката. на портала на къщата”, подиграва се с жената и някой си наш Даниел.

„Така и се пада на офцата, като само е седяла, гледала е сериали и е яла пуканки и е гласувала за идиоти…”, пише някой си наш Петър (правописът му е запазен). И т. н., и т. н. Само един самотен коментар от 20-ина е против банките и в защита на идеята на жената.

Оказва се, че българинът е идеалната овца за стрижене. Той не протестира. Той е гявол, знае ги нещата. Глупаците да не се оплакват. И грам чувство чувство няма за солидарност, за протест срещу безобразията.

Та ето защо движението „Окупирай” нямаше поддръжници в България…



Гласувай:
2



1. анонимен - Не само ще ни стрижат, ами и
26.07.2012 13:13
без кожа ще останем, защото наистина сме ОВЦЕ.(((
Пощенските ни кутии се пълнят всеки ден с "любезни" приканвания за "бързи и лесни кредити", на които много се нервя.
Не мажеш да изплатиш на банката за три къщи, за да живееш в една.
В момента те се превърнаха в агенции за недвижими имоти. Не си мислете, че можете да купите такъв имот. Ще платите цената, която ще е реална, а нотариален договор ще получите, когато предходния длъжник си доплати невъзможните за плащане надценки от натрупаните лихви т.е ще станете собсвеник на куково лято.(((
Това е едно от най-големите безобразия, които се случват с нас в момента дакато си спим и нехаем, защото някои "тарикати" видите ли нямали кредити.
Прочетете хора и мис-ле-те, мис-ле- те...
цитирай
2. patzolino - Съгласен съм с теб!
26.07.2012 15:15
Съгласен съм с теб!
цитирай
3. анонимен - Овце!!?
27.07.2012 15:54
Не е толкова просто,колкото се мисли.Какво реално можеш да направиш срещу
банковата мафия.Имаш договор,плащал си /т.е. изпълнение/ известно време и т.н.
От друга страна банковият картел е налице и ако заспориш много с една банка кр.ти
досие бързо ще стигне дъното и оттам изход почти няма.Трябва внимателно обмислен план за действие ,подкрепен от солидни адвокати и п.р. акции.
Окупацията в САЩ още не е дала нещо реално нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patzolino
Категория: Политика
Прочетен: 488451
Постинги: 156
Коментари: 261
Гласове: 355
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930