Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2018 16:24 - БОРИСОВ ЛЪЖЕ ЗА ЛИПСАТА НА ЦЕНЗУРА В БЪЛГАРИЯ: ВЕЧЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ И НИТО ЕДИН ВЕСТНИК НЕ СМЕЯТ ДА ОБЕЛЯТ И ДУМА ЗА НОВАТА ПУБЛИКАЦИЯ НА „НУВЕ
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1992 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БОРИСОВ ЛЪЖЕ ЗА ЛИПСАТА НА ЦЕНЗУРА В БЪЛГАРИЯ: ВЕЧЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ И НИТО ЕДИН ВЕСТНИК НЕ СМЕЯТ ДА ОБЕЛЯТ И ДУМА ЗА НОВАТА ПУБЛИКАЦИЯ НА „НУВЕЛ ОБСЕРВАТЬОР“ ЗА „ПАСПОРТНАТА АФЕРА“„Няма едно нещо, което да е скрито и покрито в България. Искам и вие да кажете дали някой ви цензурира„, обърна се премиерът Борисов към присъстващите журналисти на импровизирана пресконференция преди правителственото заседание…
Вече цяла седмица нито една телевизия и нито един вестник не смеят да споменат и дума за новата публикация на „Нувел Обсерватьор“ за „паспортната афера“ в България и най-вече за изнесеното от нейния автор, че на 6 ноември е разпитван като свидетел от френските служби по искане на българската държава.
До момента само сайтовете „Афера“, „Епицентър“ и „Фрог нюз“ публикуваха статията на френския разследващ журналист Жан-Батист Ноде. А десният сайт „Фактор“ помести статията на Ноде, но цензурира критичната оценка за Каракачанов…
Страх е сковал електронни и печатни медии, които не смеят да кажат, че и във Франция се води паралелно разследване за „паспортната афера“ на управляваща партия с централа на улица „Пиротска“.
Само едно не е ясно: от премиера ли се боят „свободните медии“ или се плашат от гнева на силовото вице Каракачанов, визиран и в първата /м. март т.г./, и във втората публикация на френското издание?
–––––––––-
https://www.nouvelobs.com/monde/20181107.OBS5028/bulgarie-la-justice-se-saisit-de-l-affaire-des-fausses-nationalites.html?fbclid=IwAR1QZlkavdrJ8r-HadhHE45UyddexngyxZ-X_m1HSL-0lqT-pmMG_FHlW2o
„Нувел Обсерватьор“: В България правосъдието се захвана с аферата за фалшиви гражданства
Авторът на статията – Жан-Батист Ноде, изнася, че на 6 ноември т.г е дал обстойни показания пред френските съдебни институции като свидетел по паспортната афера в България. Въпросите към него били изпратени в Париж от българските власти. Но френският журналист е удивен, че българското правосъдие открива едва днес тази афера
Скандалът най-после избухна в България, разтърси политическата класа и заплаши един вицепремиер. По измамна схема седмично се издават от 20 до 30 български паспорта, позволяващи да се пътува в ЕС без виза, на цена, достигаща до 5000 евро. Между тях понякога има опасни престъпници, издирвани от Интерпол.
15 дни преди мониторинговия доклад на Европейската комисия българските власти реагират, за да пресекат трафик, досега прикриван от високопоставени политици в София.
България, както и Румъния, е тежко санкционирана от Брюксел за корупция чрез блокиране на стотици милиони евро от европейските фондове. Тази европомощ за България е в центъра на друг скандал, който е в ход.
Анкета на разследващия сайт „Бивол“ разкри участие на български министри и руски олигарси, разглеждащи България като превзет от тях терен.
В аферата с българското гражданство, известна от дълго време на властите в София, антикорупционните органи започнаха разследване за „корупционни действия, злоупотреба с власт и фалшификация на документи“.
Полицията откри фалшиви документи в ДАБЧ, както и в много адвокатски кантори. Разкрита е също и финансова верига.
Подозрения върху министъра на отбраната
Катя Матева – бивш директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието, е заплашвана заради своите разкрития по аферата. Тази юристка се противопостави на престъпния трафик и сигнализира, но без успех, на политическите и съдебните власти в България. Г-жа Матева е анулирала около 60 натурализации, след като с помощта на Интерпол е открила, че техните получатели са издирвани за престъпни действия. Между тях са: лице, което е отвличало хора, убиец в Молдова и трафикант на дрога в Германия.
София одобрява около 10 000 натурализации годишно, които теоретично могат да получат чужденци с български корени и чисто съдебно минало.
Човекът, който разглежда и одобрява тези документи е Катя Матева – юрист и специалист за българското гражданство. Тя обвинява министъра на отбраната и вицепремиера Красимир Каракачанов (от националистическата партия ВМРО, която е в управляващата коалиция), че е прикривал, ако не и организирал тази измамническа схема. Той е бивш агент на Държавна сигурност – подчинената на Москва тайна полиция на комунистическия режим. Каракачанов е номинирал директора на ДАБЧ, който е в сърцето на скандала с незаконно издадените паспорти.
Министърът отхвърля обвиненията. В интервю с въпроси, пратени от „Нувел Обсерватьор“ по електронната поща, относно обвиненията на Катя Матева към него, вицепремиерът бе затруднен. Тогава Каракачанов ни каза, че Катя Матева е била уволнена след дисциплинарна проверка, за която той не е отговорен.
През м. март т.г „Нувел Обсерватьор“ потърси реакцията на корупционната афера от кабинета на министър-председателя, но не получи отговор. Политическите анализатори в София обясняват липсата на реакция от шефа на проевропейското правителство Бойко Борисов с това, че той се нуждае от партията ВМРО на своя вицепремиер, за да има мнозинство в парламента и така да се задържи на власт. Може би страхът от нови тежки финансови санкции на Европейския съюз подтикнаха властите да изчистят този корупционен абсцес.
Каракачанов е на прага на своята оставка. Твърди се, че е доверил на свои близки: „С мен май е свършено…“
Авторът на статията – Жан-Батист Ноде, изнася, че на 6 ноември т.г е дал обстойни показания пред френските съдебни институции като свидетел по паспортната афера в България. Въпросите към него били изпратени в Париж от българските власти. Но френският журналист е удивен, че българското правосъдие открива едва днес тази афера.
Велизар Енчев
Колаж: Валдес Радев
http://afera.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A.html



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5385206
Постинги: 3597
Коментари: 5838
Гласове: 6714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031